Зерносушарки – це обладнання, яке використовує велику кількість повітря і тепла для сушіння зерна для його подальшого зберігання. Ніколи раніше висока вартість електроенергії та газу не мали такого значного впливу на експлуатаційні витрати.

Ось чому все більш важливим стає підвищення продуктивності сушарки, що можливо завдяки максимальній рекуперації енергії та найнижчому рівню енерговитрат.

Всі сучасні сушарки мають рекуперацію тепла, яка зазвичай полягає у засмоктуванні повітря з нижньої частини сушильної колони – з зони охолодження.

Така рекуперація дозволяє споживати на 20-25% менше енергії, ніж сушарки без рекуперації або з окремим охолодженням.

При такому типі часткової рекуперації середня теплова ефективність сушарки становить приблизно 850 ккал для випаровування 1 кг води із зерна (3,558 кДж/кг).

Таким чином працюють сушарки BONFANTI типу ECOS з традиційною робочою системою та ECOS BIO, що придатні для встановлення зовнішніх теплообмінників або котлів, що працюють на твердому паливі.

Протягом тривалого часу ми виробляємо моделі сушарок BONFANTI з повною рекуперацією тепла типу CE.

Що таке «повна» рекуперація і в чому її відмінність від «часткової» рекуперації?

Ми вперше розробили цю систему в 1982 році, і саме для того, щоб відрізнити її від рекуперації повітря тільки після охолодження, ми почали використовувати термін «повна рекуперація».

Інші виробники використовують це визначення невірно, адже для досягнення повної рекуперації недостатньо мати два пальники.

Повна рекуперація – тому, що відбувається повторне використання (рекуперація) усього повітря. Для кращого розуміння ми можемо розглядати сушарку CE з повною рекуперацією як таку, що складається з двох сушарок, розташованих одна над одною:

– перша сушарка зверху сушить зерно і виводить дуже вологе повітря назовні,

– друга сушарка знизу завершує сушіння та охолодження,

– все повітря, що всмоктується і регенерується знизу, виштовхується у верхню частину сушарки.

Рекупероване повітря становить 100 відсотків від того, що використовується сушаркою. Повітря, яке надходить у нижню частину сушарки для охолодження і завершення процесу сушіння, нагнітається у верхню частину і повторно нагрівається. Тільки пальники використовують свіже навколишнє повітря для оптимізації спалювання газу.

При такому типі рекуперації загальна середня теплова ефективність сушарки становить 750 ккал для випаровування 1 кг води із зерна (3140 кДж/кг).

Щоб удосконалити цю систему та покращити якість висушеного зерна, між верхньою та нижньою сушарками була побудована зона відлежування та випаровування.

Подальшою розробкою для підвищення якості сушеного зерна є наша система ANTISCHOK, яка полягає в поступовому охолодженні зерна шляхом змішування гарячого повітря в кінці сушіння з повітрям навколишнього середовища. Відомо, що перепади температури є причиною руйнування зерна, особливо коли зерно гаряче і сухе.

Всі розробки та вдосконалення сушарки BONFANTI типу CE з повною рекуперацією включають в себе:

– двоступеневе сушіння і дві різні робочі температури

– «розумні» пальники, які автоматично налаштовуються відповідно до температури сушіння зерна

– датчики вологості для безперервного зчитування ступеня вологості зерна,

– автоматичне регулювання швидкості сушіння,

– відцентрові вентилятори, розміщені на землі для більшої динамічної віддачи та простоти обслуговування.

В Європі деякі компанії вирішили скопіювати нашу продукцію, нашу техніку виробництва, наше програмне забезпечення для управління. Для нас це стало справжнім випробуванням, тому що для того, щоб досягти відмінних результатів наших сушарок, нам довелося інвестувати час, ресурси та досвід.

Дуже швидко ці компанії пропонують копії нашої продукції, які схожі, однакові, але ці виробники не мають розуміння реальної причини технічних та експлуатаційних рішень.

Вибір сушарки BONFANTI означає купівлю оригінальної зерносушарки, розробник і виробник якої має 45-річний досвід проектування та виробництва. 

Завдяки вибору сушарок BONFANTI нашими покупцями ми продовжуємо дослідження і розробку нових технологій та робочих систем для майбутнього.

Завдяки рекуперації тепла та низькому енергоспоживанню, сушарка BONFANTI також може вписатися в план переходу 5.0.

Встановивши сушарку BONFANTI, споживання енергії можна зменшити на 40% порівняно зі старими сушарками, і на 10% порівняно з сушарками інших виробників.

Condividi/Share: